Suomen Liikunnan Alueet ry tehostaa vaikuttamistaan

2.8.2023

Heidi Pekkola tarttuu Suomen Liikunnan Alueet ry:n kehityspäällikön tehtäviin. Kuva: Atelier 34 Photography / Ahu Siitonen

Heidi Pekkola vastaa kehityspäällikkönä haasteeseen

Liikunnan aluejärjestöt ottavat suuremman jalansijan liikuntavaikuttamisen pelikentällä. Suomen Liikunnan Alueet ry:n kehityspäällikkönä 1.10. aloittavalle Heidi Pekkolalle vaikuttamistyö liikunnan ja urheilun hyväksi on intohimo.

Heidi Pekkola (41) on työskennellyt Brysselissä yhteensä 12 vuotta, josta viimeiset reilut viisi vuotta varajohtajana Euroopan olympiakomiteoiden EU-toimistossa Brysselissä. Tätä ennen hän työskenteli lähes seitsemän vuotta liikuntapoliittisena johtajana eurooppalaisten urheilujärjestöjen ENGSO:ssa, liikuntaa ja urheilua ruohonjuuritasolla edistävässä järjestössä.
– Ruohonjuuritaso on todella tärkeä. Suomalaisessa yhteiskunnassa liikunnan ja urheilun aseman kehittämisessä on monia haasteita, esimerkiksi liikkumattomuus ja urheiluseurojen asema puhumattakaan hallituskauden lopussa kasvavista valtionavustusten leikkauksista, joiden vaikutus liikunnan ja urheilun toimijoihin huolettaa, toteaa Pekkola.

Kehityspäällikkönä Pekkola vastaa Suomen Liikunnan Alueet ry:n strategian ja toiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta, operatiivisesta toiminnasta ja taloudesta. Oleellinen osa työtä on myös liikunnan aluejärjestöjen verkostojen sekä uusien yhteisten hankkeiden kehittäminen ja koordinointi. Pekkolaa puhuttelevat erityisesti alueiden toiminnan perusarvot ja kokonaisuus, josta hän lähtee lokakuussa liikkeelle.
– Aluksi pitää saada kokonaiskuva siitä, missä mennään ja mitä kaikkea voi tehdä. Haluan luoda toimintamalleja, jossa edunvalvonta on keskeisessä asemassa, toteaa vannoutuneeksi liikunnan puolestapuhujaksi tunnustautuva Pekkola.

Pekkolan mukaan Suomi on tavallaan urheilukansaa, mutta hyvinvointi ja toimintakyky ovat heikentyneet. Hänen mukaansa tarvittaisiin isojakin toimintakulttuurin muutoksia, uusia toimintamuotoja ja laaja-alaista yhteistyötä eri toimijoiden kesken, myös liikunnan ja urheilun kentän ulkopuolelta.
– Elämäntapa on muuttunut monissa länsimaissa vuosien saatossa passiivisemmaksi, kun arkea on helpotettu. Mutta onko siinä menty jo liian pitkälle, kysyy Pekkola. Yhtenä positiivisena signaalina hän pitää hallitusohjelmaan sisältyvää Suomi Liikkeelle –toimintakykyohjelmaa, mutta kantaa samalla huolta resurssien riittävyydestä.

Valtiotieteitä opiskellut Heidi Pekkola on syntyisin Hauholta. Hänellä on omaa urheilijataustaa ultimatesta eli liitokiekosta maajoukkuetasolta. Suurimpana saavutuksena on EM-kulta vuodelta 2007. Nykyään Pekkola harrastaa lähinnä pyöräilyä, uintia, hiihtoa ja joogaa sekä seuraa innokkaana penkkiurheilijana monia lajeja, esimerkiksi maastohiihtoa ja yleisurheilua.

Suomen Liikunnan Alueet ry:n hallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä pitää Heidi Pekkolan valintaa erinomaisena päätöksenä. Pekkolalla on laajat verkostot ja rautainen kansainvälinen kokemus, joiden avulla yhdistyksen 15 alueellista Liikunnan aluejärjestöä pääsevät viemään toimintaansa uuteen vaiheeseen. Suomen Liikunnan Alueet ry on perustettu maaliskuussa 2021.

(alkuperäinen teksti PLU ry:n nettisivuilla Kirsi Kuusisto, https://kirsintiedotuspalvelu.fi/)