Vauhtia välitunneille Vamos Välkälle!-koulutuksella

4.1.2024

Liikunnan aluejärjestöjen Lisää Liikettä -hankkeen tuottama Vamos Välkälle! – koulutus on jalkautettu peruskouluihin paikallisten liikunnan aluejärjestöjen asiantuntijoiden toimesta valtakunnallisesti. Välitunnille ilmestyy vessapaperirullia, taitettuja papereita, kenkiä ja savolaisen pesäpallon ohjeet. 4 – 6 luokkien oppilaista koulutetaan välituntiliikunnan ohjaajia koulukavereilleen. Innostus ja kiinnostuneet katseet sähköistävät tunnelmaa. Välitunnilta ei puutu tekemistä eikä liikettä.  

Vamos on espanjaa ja tarkoittaa suomeksi: mennään, anna mennä tai vauhtia. Toisin sanoen, Vamos Välkälle! -koulutus tarkoittaa vauhtia välitunnille. Välitunneilla on tunnetusti vipinää ja lasten riemuhuutoja kuuluu pitkin pihaa. Joillakin saattaa herätä kysymys, miksi sinne tarvitaan lisää vauhtia?

Tutkimukset osoittavat (Tuloskortti 2022), että kouluaikaisen liikunnan merkittävyys vähän liikkuville lapsille on merkittävä. Alakouluissa on paljon lapsia ja pitkät välitunnit ovat hyvää aikaa kerryttää liikuntapankkia täyteen. Erityisesti niiden lasten kohdalla, jotka eivät ole aktiivisia koulupäivän jälkeen. Esimerkiksi Tyrnävän kunnan Kirkkomännikön koulun uusi nelosluokkalainen välkkäriohjaaja Adele tuumasi koulutuksen jälkeen, että tulee itsekin liikuttua, kun juoksee noiden pienten perässä. Hyöty on siis molemminpuolinen. Liikkeen lisäksi välkkäritoiminnassa kerrytetään kokemuksia ryhmässä toimimisen taidoista sekä vuorovaikutustaidoista. Milloin polttopallo leikistä ei selvittäisi ilman yhtä kiistelyä siitä paloinko vaiko en?

Välkkärit aktiivisina toimijoina välitunneilla

Välitunnilla ”ohjattua” toimintaa tarjoavat saman koulun 4-6- luokan oppilaat eli tutummin Välkkärit. Näille aktiivisille leikeille on hyvä ajankohta pitkän välitunnin aikaan, joka on yleensä kestoltaan 20-30 minuutin mittainen. Välkkäreiden tehtävä on tarjota toimintaa kaikille oppilaille tasapuolisesti ja houkuttelevasti. Tarkoituksena toiminnassa on, että oppilaat itse suunnittelevat ja tuottavat välituntien sisällön. Liikunnan aluejärjestöt ovat tarjonneet apua koulujen Välkkäreiden kouluttamiseen jo vuodesta 2010. 
Vamos Välkälle! -koulutus antaa siis jatkoa Välkkäri -koulutukseen tai toimii muuten vain välituntitoiminnan käynnistämisen innostajana oppilaille. 

Vamos Välkällä lisää boostia liikkumiseen

Välituntitoiminnan käynnistämisen innostajana koulutus toimi myös Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Muhoksen Kirkonkylän koulun oppilaille. Se on osoittautunut erityisen hyödylliseksi tilanteissa, joissa välituntiliikunta on jäänyt taka-alalle, kuten korona-aikana. Opettajat olivat miettineet, miten saisivat oppilaita uudelleen innostumaan toimintaan. Vamos Välkälle! -koulutus tuli sopivaan tilanteeseen. Koulutuksen parhaana antina ovat uudet ideat - juhlapyhien liikunnallistaminen sekä haasteet, joita voidaan toteuttaa kevyesti ja välituntien lomassa. Oppilaat saavat koulutuksessa uusia leikkejä omaan leikkipankkiinsa.

- Kouluttajana on ollut parasta nähdä kuinka eri kouluissa eri leikit ovat suosittuja. Opettajat ovat koulutuksessa mukana ollessaan antaneet palautetta, että ideoita on saatu omien oppituntien liikuntatunneille sekä kiitosta on tullut myös valmiista tulostettavasta materiaalipankista, kertoo lasten ja nuorten liikunnan asiantuntija Elina Leinonen, Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu.

Vamos Välkälle! -koulutus saatavilla 1.3.2024 alkaen.